Laray AB satsar på tillväxt genom IUC Väst

Laray medlem i IUC Väst: ”Viktigt steg för fortsatt tillväxt”

Laray AB är sedan slutet av 2024 medlemmar i IUC (Industriellt utvecklingscentrum) Väst. Medlemskapet är en del av företagets fortsatta tillväxtresa och innefattar bland annat en genomgripande produktionsanalys av Larays verksamhet.

– Vi har flera syften med att vara en del av IUC Väst, men fokus ligger på att identifiera områden där vi kan utveckla verksamheten för att skapa tillväxt genom effektivisering, säger Urban Carlsson, vd, Laray AB.

IUC Väst är en del av IUC Sverige, en nationell resurs för ökad konkurrenskraft i svensk industri. I Sverige är cirka 2 360 industriföretag medlemmar, i IUC Väst är det ett hundratal.

– Genom medlemskapet ges Laray möjlighet att bygga ännu starkare, tätare nätverk inom svensk industri, vi blir del av något större.

Läs mer om Larays erbjudanden, från utvärdering till leverans

Kompetensutveckling och utbildning för ökad konkurrenskraft

Laray ser flera viktiga fördelar med att vara medlem i IUC Väst. Förutom produktionsanalysen med allt vad den innebär får Larays medarbetare också tillgång till kompetensutveckling och utbildning.

– Kompetenshöjning är något som ständigt behöver pågå. På en snabbrörlig och krävande marknad behöver vi och våra medarbetare stå väl rustade för nya uppdrag och utmaningar.

Optimering av processer med affärssystemet Monitor

Det erbjuds också ett starkt nätverk av kunskapsresurser inom IUC Väst. För Larays del är bland annat extern kompetens inom affärssystemet Monitor en stor fördel.

– Att utnyttja all potential som finns i Monitor gör att vi kan optimera våra processer och identifiera eventuella förbättringsområden på effektivast möjliga sätt.

Dessutom finns det inom IUC Väst kunskap inom våtlacksprogrammering som är värdefull för Laray.
– I och med medlemskapet är vi närmare en resurs som kan hjälpa oss att ytterligare optimera processerna med programmering för våtlackering, och det stärker oss, säger Urban Carlsson.

Förbättrad logistik och fabrikseffektivitet i fokus – produktionsanalys är nyckeln

En produktionsanalys med stöd av IUC Väst har som syfte att identifiera förbättringsområden så att företaget kan landa i en resurseffektiv produktion. Kristina Nyström är industriutvecklare på IUC Väst, tillsammans med kollegan Lena André Olsson var hon i december på plats hos Laray.

– Jag brukar beskriva produktionsanalysen som en ögonblicksbild av verkligheten och verksamheten, där och då. Under genomgången tittar vi på allt, på samtliga nivåer i verksamheten, säger Kristina Nyström.

IUC Väst arbetar alltid med starkt medarbetarengagemang i fokus. Genom att medarbetarna stärks i sina yrkesroller och får bidra med sina insikter i verksamhetens olika delar kan gemensamma perspektiv stärkas.

– Om man ska förändra och förbättra något behöver alla vara med. Det räcker inte med att det kommer från ledningen eller från IUC Väst.

Vill du jobba på Laray? Läs mer här!

Samsyn föder samarbete, samarbete ger bättre resultat

Något som är viktig i moderna industriföretag är flexibilitet. Mångsidiga medarbetare kan inte bara bidra till fler delar i verksamheten, de trivs ofta även bättre på jobbet.

– En del i produktionsanalysen belyser hur medarbetarna upplever sin arbetsvardag. Eftersom vi kommer utifrån, med nya ögon, kan vi ofta se och omvandla medarbetares insikter och input till konkreta förbättringsförslag, som redan från start är väl förankrade i verksamheten, fortsätter Kristina.

I rollen som industriutvecklare är det Kristinas och hennes kollegors uttalade uppdrag att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft. Genom att initialt skapa sig en bred, djup och tydlig bild av företaget och vilka behov som finns sätts mål upp.

– Detta är en gemensam insats. Vi arbetar med målstyrning, där företaget gör jobbet och vi stöttar.

Behovsstyrda insatser och stärkt beställarkompetens

IUC är offentligt finansierade, det handlar inte om att de ska konkurrera med andra konsulter. Däremot kan de stötta företag i att hitta rätt konsultkompetens.

– När ett företag blir medlem hos IUC Väst är det en förtroendehandling. Produktionsanalysen gräver djupt i verksamheten, det är inte mycket som inte kommer fram i ljuset. Här har vi har ett stort ansvar att förvalta förtroendet väl och att stötta företaget att skapa resultat.

Behoven kan se olika ut, men många gånger handlar det om kunskap, kompetensutveckling samt en önskan att effektivisera produktionen.

– Alla företag vill ju förbättra sina processer, men utan genomlysning och externt stöd kan det vara svårt att komma vidare.

Så stärker IUC Väst Larays fabrikseffektivitet

Något som (nästan) alltid kan förbättras är throughput, eller genomloppstiderna. Det handlar om att ständigt optimera processflöden, mäta, följa upp, analysera och justera.

– Hos Laray kommer Caroline Bernhardsson, produktionsledare och kundansvarig, vara extra involverad i produktionsanalysens uppföljning och den efterföljande processoptimeringen.

Kristina kommer att coacha Caroline genom projektet och Caroline kommer även gå IUC Västs ledarskapsutbildning.

– Det kommer stärka henne i rollen.

Caroline tycker också att det är positivt att få coachning genom uppföljningsarbetet som följer på produktionsanalysen. Hon ser fram emot att gå ledarskapsutbildningen.

– Jag är kunskapstörstig och gillar verkligen att lära mig nytt. Detta är en jättebra möjlighet för mig, som även kommer ge positiva effekter för produktionen – och därmed för Larays kunder, säger Caroline.

Gamification en del i att bygga kunskap och engagemang

En stor del i arbetet med att förbättra processerna bygger på att medarbetarna har den kunskap som krävs och en gemensam syn på hur arbetet ska skötas. På Laray har man länge arbetat efter principerna i Lean manufacturing.

Lean manufacturing, eller lean production, handlar om att ständigt förbättra sina processer genom att minimera slöseri och fokusera på att skapa värde för kunden. Detta lyckas man bäst med när man sätter människorna i fokus.

– Medarbetare som arbetat länge på Laray är väl förtrogna med vad Lean-arbete innebär, nya medarbetare behöver utbildas. Alla kan inte vara experter på allt, men det är viktigt att det finns kunskapsbalans och samförstånd.

Ett sätt som Kristina och hennes kollegor jobbar med vidareutbildning inom Lean är att genomföra Lean-spel.

– Man kan kalla det för Lean-LAN, det brukar vara en mycket uppskattad aktivitet som också är oerhört lärorik. Efter en hel dags Lean-spel är man helt slut, berättar Kristina.

Syftet med Lean är att identifiera, ta bort eller minimera allt som inte tillför värde för kunden. Genom medarbetarnas engagemang kan man på så sätt frigöra resurser för till exempel tillväxt. Lean gäller hela företaget och dess värderingar och principer från Lean ligger till grund för allt arbete.

– Det gäller att maxa de delar som i slutändan skapar värde för kunden. Det enklaste sättet att göra detta är att identifiera allt som inte gör det – och sen ta bort dessa delar eller processer.

Genomförande och uppföljning – så arbetar Laray med förbättringar: ”Nu kör vi!”

På Laray är såväl ledningen som medarbetarna taggade inför att beta av de mål som satts upp efter produktionsanalysen. Från och med januari 2025 hålls regelbundna fredagsmöten, där delmålen för förbättringar enligt produktionsanalysen följs upp.

– Olika arbetsgrupper har satts ihop, med ansvar för olika delar. Det är viktigt för förändringsarbetet att alla känner sig delaktiga och har en tydlig, gemensam målbild, säger Urban.

Även Kristina och hennes kollegor på IUC Väst ser fram emot att följa Larays arbete mot uppsatta mål.

– Det är fantastiskt att få detta förtroende, att få möta personalen och kunna göra skillnad. Industriföretag som Laray är samhällsbärande och här finns alla förutsättningar att ta nästa steg i en resurseffektiviserad produktion, säger Kristina Nyström, industriutvecklare, IUC Väst AB.

Om IUC Väst AB:

IUC Väst är en del av IUC Sverige, en nationell resurs för ökad konkurrenskraft i svensk industri. I dagsläget arbetar 11 industriutvecklare med att stötta och utveckla företag i regionen. Kontoret finns i Trollhättan och medlemsföretagen i samtliga Fyrbodal-kommuner (Lysekil, Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg kommun samt Bohuslän och Dalsland).


”Vi utvecklar Sveriges små och medelstora industriföretag – omställning för en hållbar framtida industri.”

— Industriellt Utvecklingscentrum


På IUC Väst finns en stor erfarenhet från tillverkningsindustrin. Utifrån företagets behov möter man upp med rätt resurser och insatser.

Företagets behov är alltid i fokus i allt IUC Väst gör – från behovsanalys till affärsutveckling.
Tillsammans med valda samarbetspartners erbjuder IUC Väst kompetens inom såväl traditionella som nya områden och verkar för en större samverkan mellan företag i regionen.


Fler kundcase