rz

Laray och RZ Riboverken: Givande samarbete med lysande resultat  

RZ Riboverken i Västra Frölunda är ett legotillverkningsföretag, specialiserat på prototyputveckling, plåtbearbetningsprocesser och avancerad serietillverkning. Kunderbjudandet har alltid fokus på flexibla kundlösningar. En av företagets specialutvecklade produkter är synlig över hela Göteborg. 

– Vi fick i uppdrag att ta fram en papperskorg för Göteborgs stad, i samarbete med Chalmers. Papperskorgen skulle ha materialegenskaper som står emot väder, vind och miljöpåverkan i många år. Idag finns dessa papperskorgar inte bara runtom i Göteborg utan även i tiotalet andra kommuner. Också Västtrafik och flera fastighetsbolag har valt att upphandla dem och papperskorgarna levereras idag i två olika storlekar, säger Fredrik Ehn, Produktionschef på RZ Riboverken.  

När Fredrik Ehn började på RZ Riboverken 2007, var Laray redan en etablerad leverantör. Samarbetet kring kundspecifika prototyper, produkter och projekt har fortsatt att utvecklas, tack vare att Laray alltid lever upp till verksamhetens höga krav på flexibilitet och lösningsorienterade processer. 

– För RZ Riboverken är det alltid dialogen med beställaren som ligger till grund för de lösningar vi tar fram. Vi förväntar oss därför samma resultatfokuserade och smidiga dialog med våra leverantörer, säger Fredrik Ehn.  

Strålande exempel på bra systemleverans 

När RZ Riboverken fick ett specialprojekt med särskilt höga krav på ytbehandling och finish på stålarmaturer till växtbelysning, kontaktades Laray.  

– Denna stålarmatur kräver en särskild förbehandling som Laray är ganska ensamma om att kunna erbjuda. Vår beställare hade satt upp en mycket tydlig kravspec och ytbehandlingen av den aktuella armaturen var en utmaning på flera sätt. Vid tidigare projekt hade det varit problematiskt för oss att få till lösningen för vår slutkund. 

Projektkrav – ett urval: 

– Vi hade tidigare ytbehandlat och lackerat andra produkter med liknande typ av krav. Därför hade vi både kunskapen som krävdes och en etablerad och fungerande metod för applikationen. Dessutom rörde det sig om specialapplikationsfärg, vilket Laray har tillgång till, säger Lars Ruud, produktionschef och tekniskt ansvarig, Laray. 

Slutkunden, en ledande, svensk tillverkare av LED-lampor för växtodling, blev mycket nöjda med resultat och kvalitet på den färdiga produkten, vilket gjorde att RZ Riboverken sedan dess fått flera återkommande uppdrag.  

– Det blir positiva ringar på vattnet när vi löser en utmaning för kunden. I detta fall var det Larays lösning/ar som gjorde att vi kunde leverera vad kunden förväntade sig. Effekten är att vi fick en nöjd, återkommande beställare.  

Positiva synergieffekter ger ringar på vattnet 

RZ Riboverkens beställare fortsätter, bland annat tack vare det goda resultatet på LED-armatur-projektet, att rekommendera dem som leverantör, även till sina branschkollegor. 

– Ett tydligare kvitto än så på hög kvalitet och effektiva produktions- och processflöden är svårt att få. 

Samarbetet mellan RZ Riboverken och Laray fortsätter att utvecklas, såväl volym som frekvens har ökat successivt.  

– Dialogen med Laray är alltid trevlig och positiv, de är mycket kompetenta på sitt område. Vi uppskattar framför allt att Laray hittar den optimala balansen mellan kostnad och kvalitet.  Utöver detta uppskattar vi verkligen Larays vilja och förmåga att tillmötesgå våra och vår kunds krav och förväntningar. Det är värdefullt att samarbeta med en systemleverantör som ser såväl våra som vår slutkunds behov. Vi upplever att Laray alltid strävar efter att möta vårt erbjudande med sitt, säger Fredrik Ehn, Produktionschef på RZ Riboverken.  

FAKTARUTA 

Om RZ Riboverken: 

RZ Riboverken är en legotillverkare inom plåt, med verksamhet i Västra Frölunda utanför Göteborg. Bolaget omsatte cirka 66 miljoner 2022 och har 37 anställda. Riboverken ingår i industrikoncernen RZ-Gruppen, med en omsättning på nära 850 miljoner 2022. 

Kunderna återfinns i branscher som telekom, fordons- och flygindustri, försvars- och rymdindustri, optik- och lasermätning, elektronik, förpackning och medicinteknik.  

RZ Riboverkens kunder uppskattar den goda dialog som alltid står i fokus och väljer dem som leverantör också för den höga tekniska kompetensen i kombination med snabba och säkra leveranskedjor. 

Fler kundcase